Khamis, 10 April 2008

Surat Terbuka

Assalamualaikum...
Saya Sijil Takaful Anda.
Anda dan saya mempunyai tujuan dan matlamat yang sama di dunia ini.
Sekarang ini, anda sedang melaksanakan tugas anda iaitu menyediakan makanan, pakaian dan tempat tinggal untuk yang tersayang. Selain itu anda juga menyediakan pendidikan, kesihatan dan kebajikan kepada mereka. Anda menyediakan semua ini dan seterusnya. Sementara itu saya sedang lena di dalam peti simpanan anda yang teguh, mengumpul segala tenaga dan meningkatkan nilaian saya tahun demi tahun.
Saya mempunyai penuh kepercayaan dan keyakinan terhadap anda. Anda menggunakan sebahagian daripada pendapatan anda sebagai harga untuk menyimpan saya. Dengan kehendak dan keizinan Allah diharapkan semoga tidak ada sesuatu pun yang akan menimpa anda.
Ketika ini, apabila kehidupan berjalan lancer dan pelayaran di air yang tenang, saya seoleh-oleh tiada gunanya bagi anda sebagaimana keadaan sampan penyelamat tergantung di atas kapal penumpang yang besar. Tetapi suatu hari, (hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui bila) anda dan saya mungkin bertukar tempat.
Apabila anda disemadikan dengan aman, saya akan bangkit dengan pantas iaitu untuk menyambung dan menyempurnakan tugasan yang telah anda mulakan. Saya akan terus menyediakan makanan, pakaian dan tempat tinggal yang masih diperlukan oleh mereka yang anda sayangi, saya juga akan menyediakan pendidikan kepada anak tersayang sebagimana cita-cita anda selama ini. Kesihatan dan kebajikan yang anda sediakan untuk isteri tersayang tidak akan berhenti secara tiba-tiba lebih-lebih lagi di saat mereka benar-benar memerlukannya.
Apabila tugas anda telah selesai, tugas saya baru bermula. Melalui saya, tangan anda akan terus berbankti, dan melalui saya, cinta anda terhadap keluarga tetap menyerlah.
Setiap kali anda rasakan harga yang anda bayar untuk menyimpan saya sebagai satu bebanan, cubalah ingat bahawa saya melakukan lebih baik untuk anda dan keluarga anda daripada apa yang anda lakukan untuk saya.
Jika anda melaksanakan tanggungjawab anda, saya juga akan melaksanakan tanggungjawab saya.
Yang Benar,
Sijil Takaful

Tiada ulasan: